云南元阳箐口

"回归自然的淳朴"——云南云舍酒店

 

项目名称/Entry name:云南云舍酒店

项目面积/Project area:3800㎡

设计单位/Design Unit:东哲设计顾问有限公司

主创设计/Project Leader:Li Zao 李造

团队组成/Team composition:曾永斌  王宇超  曾丽萍

 

云舍酒店是一家坐落于云南省元阳县世界文化遗产哈尼梯田的高端精品休闲度假酒店,酒店位于旅游景区,地理环境优越,青山绿水,是游客休闲娱乐,度假的胜地。酒店主要针对主流的年轻群体,为旅客打造一个世外桃源般的轻松环境,传播一种乐活的生活态度。


Yunshe Hotel is a high-end boutique leisure resort hotel located in Hani Terrace, a world cultural heritage in Yuanyang County, Yunnan Province. It is a high-end resort hotel brand under the OCT Group. The hotel is located in a tourist area, with a superior geographical environment and green mountains and green waters. The hotel is mainly aimed at mainstream young groups, creating a relaxing environment like a paradise for travelers, and spreading a happy lifestyle attitude.


本案由荣获亚太设计大奖和加拿大GPD大奖的国内著名设计师李造亲自主笔,通过打造体验式空间,酒店在建筑,景观以及室内空间提取茅草,竹林,原木,云海,篝火等云阳本土特色元素,打造“采菊东篱下,悠然见南山”具有元阳特色的置身世外的自然人文的休闲度假酒店。

 

传统、延续、包容、开拓,是本案设计中的四大核心设计理念。下面和您一起回归自然的淳朴,开启不一样的设计视野。

 

This case was personally written by the famous domestic designer Li Zuo who won the Asia Pacific Design Award and the Canada GPD Award. By creating an experiential space, the hotel extracts thatch, bamboo forest, logs, Yunhai, bonfire and other Yunyang local characteristic elements in architecture, landscape and indoor space. Build a “natural and humanistic leisure resort hotel with Yuanyang characteristics, “under the east hedge of the chrysanthemums, see the Nanshan leisurely”.

 

Tradition, continuation, tolerance and pioneering are the four core design concepts in the design of this case. Let's return to the simplicity of nature with you, and open a different design vision.


EXTERIOR

外观门头





元阳市,地处低纬度高海拔地区,境内层峦叠嶂,海拔差异明显。云舍酒店位于一个海拔较高的山地上,充满灵气和自由。设计中充分利用了地势特点,在外观门头的设计上,采用立体化的设计思维,从步入到进入大门营造的是一步一景的设计理念,整体设计简洁大气,将云舍中自然淳朴的理念烘托而出。

 

Yuanyang City is located in a low-latitude and high-altitude area, and its territory is covered by mountains, and the altitude difference is obvious. Yunshe Hotel is located on a higher altitude mountain, full of aura and freedom. The design makes full use of the topographical features. In the design of the exterior door head, it adopts a three-dimensional design thinking. From stepping into the entrance door, the design concept of step by step is created. The overall design is simple and atmospheric, and the cloud house is natural and simple. The concept of this comes out.




走近建筑,地面铺的石路,弧形的造型设计,入口景观的营造,加上灯光的温暖,在白色的映衬下,将东方的意境悄然而揭,感悟自此而生......

 

Approaching the building, the stone paved road on the ground, the curved shape design, the creation of the entrance landscape, and the warmth of the lights, against the white background, the Eastern mood is quietly revealed, and the feeling is born... ..

OPEN CLOUD BAR

露天云吧




步入露天云吧,迎面而来的是磅礴的自然意境,云端似乎踏在脚下,对于大自然的感慨在云吧油然而生,在这酌上一小杯,享受自由的灵气,感受生活的本真。

Step into the open-air cloud, the oncoming is the majestic natural mood, the cloud seems to be stepping on the foot, the feeling of nature comes naturally in the cloud bar, take a small cup here, enjoy the free spirit, feel the life Authentic.



哈尼族过去认为火是家庭的生命,对火很敬畏,必须保护火种长久不息,每家都有数个不同的火塘。设计团队在项目的空间中植入篝火的概念,融入了当地元素的竹编和原木,将当地的文化与空间融合,绵绵诉说。

 

In the past, the Hani people believed that fire was the life of the family, and they were in awe of the fire. They must protect the fire for a long time. Each family has several different fire ponds. The design team implanted the concept of bonfires in the project space, incorporating bamboo elements and logs of local elements, blending the local culture and space, and telling.



露天吧中,还加入了纺布的元素,如云绸缎,悬挂在天吧的边际,如同仙境的笔触,将云吧完美呈现。马灯的设置,更是将晚上的云吧氛围彻底营造。

 

In the open-air bar, weaving elements, such as cloud satin, are hung on the edge of the sky bar, like the strokes of a fairyland, which perfectly presents the cloud bar. The setting of the horse lantern is to create a cloud bar atmosphere at night.

 

LEISURE CORRIDOR

休闲过廊


在过廊的设计上,与以往常规的走廊不同,云舍绵廊营造的是传统与现代的融合,一步一景,打造“采菊东篱下,悠然见南山”的休闲长廊。

 

In terms of the design of the corridor, unlike the conventional corridors in the past, the Yunshe Mianlang creates a fusion of tradition and modernity, creating a leisure promenade "under the chrysanthemum under the hedge and seeing Nanshan leisurely" step by step.



房间入口的过道,都特别营造一盏马灯,回家的温暖尽然而出,木走道,与中空的打造,将空间的立体感整体托出。房间的外观设计都极具当地特色,采用了当地的建筑特点,层峦叠嶂式的屋顶,茅草的元素,让自然更亲切。

 

The aisle at the entrance of the room is specially created with a horse lantern. The warmth of the home comes out. The wooden walkway and the hollow create the overall three-dimensional sense of the space. The exterior design of the rooms is very local, using local architectural features, a layered roof, and thatched elements to make nature more intimate.



STANDARD GUEST ROOM

无边际泳池客房

 

平面户型设计上,独立的洗浴区域,睡眠休闲区的打造,以及极具特色的户外无边际浴池,打造的是极具休闲度假的生活美学空间。

In the design of the floor plan, the independent bathing area, the creation of the sleeping and relaxing area, and the characteristic outdoor infinity bath create an aesthetic space with a very relaxing holiday.


纯粹的空间最能回归内心的淳朴,空间的设计上没有多余的复杂元素。藤编、原木、斜屋顶,自然的元素在绿色的点缀下,让生命更加自由和舒适。睡眠空间中营造的是人生的静态感。

 

 

A pure space can best return to the inner simplicity, and there are no unnecessary complex elements in the design of the space. Rattan, logs, pitched roofs, and natural elements are embellished with green to make life more free and comfortable. What is created in the sleeping space is the static sense of life.



SUITE ROOM

行政套房


建筑感在空间中的营造,斜屋顶的元素传承当地的建筑特色,漫反射的灯光衬托出安谧的氛围,置身在原木与纯粹的空间,感受自然带来的反思,在如此的空间中忘却城市的烦扰,回归自然的淳朴。

 

The construction of a sense of architecture in the space, the elements of the sloping roof inherit the local architectural characteristics, the diffuse reflection of the lights sets off the tranquil atmosphere, in the log and pure space, feel the reflection brought by nature, forget the city in such a space The trouble, return to the simplicity of nature.



环形大浴缸的配套,活动式的洗手台和衣柜,卫生间区域通过水泥砖的点缀,及户外景观的衬托,打造了简洁、干净舒适的功能空间。

 

The matching of the large circular bathtub, movable wash basin and wardrobe, and the bathroom area are decorated with cement bricks and the outdoor landscape, creating a simple, clean and comfortable functional space.



小结:

 

忘却繁杂的思绪,回归自然的淳朴,空间中最让人感觉舒适和温暖的是自然。人心烦杂,都市烦扰,无处安心,当放下,静心感受,聆听自然的声音,感受云海的漂浮,让一切回归于自然,云舍风清,再拾起,勇闯天下。

 

Forgetting the complicated thoughts and returning to the simplicity of nature, the most comfortable and warmth in the space is nature. People are distracted, urban disturbed, nowhere to rest, when let go, feel calmly, listen to the sound of nature, feel the floating of the sea of clouds, let everything return to nature, clear the clouds, and then pick it up and enter the world bravely.


文章推荐

版权所有 ©Oriental Concept Design 粤ICP备11007100号-2

添加微信好友,详细了解产品
使用企业微信
“扫一扫”加入群聊
复制成功
添加微信好友,详细了解产品
我知道了